Mehet,  Mozi

Alien: Covenant, avagy magyar hangja Gáspár Sándor

Egyike vagyok azoknak a lelkes rajonongóknak, akik benépesítik az Alien univerzum fan clubját, így mondanom sem kell, hogy mennyire vártam az új „Alien mozit”. Főleg úgy, hogy újra a mester, Ridley Scott rendezi.

Érdemes tisztázni pár dolgot mindjárt az elején. A Prometheus előtti Quadrology-ban minden egyes film saját stílusjegyben készült, de a történet vezetés így vagy úgy mindig előre vitte a cselekményt.

Másképp van ez az új filmekkel, de álljon itt egy kis összefoglaló az első négyről:

 1. Alien (1979) Magyarul: Nyolcadik utas a halál. Az első igazi és a mai napig a legkiemelkedőbb tudományos fantasztikus mozi némi horror-al ötvözve(Sci-Fi). Anélkül, hogy belemennék a részletes történetbe és a legfőbb előnyök kielemzésébe, egy dolog biztos: Az Alien (A nyolcadik utas, a halál) tökéletesen kimaxolta a „suspense” fogalmát. Egy hajó, egy legénység, egy xenomorph. 

Alien: Covenant, avagy magyar hangja Gáspár Sándor

Egyike vagyok azoknak a lelkes rajonongóknak, akik benépesítik az Alien univerzum fan clubját, így mondanom sem kell, hogy mennyire vártam az új „Alien mozit”. Főleg úgy, hogy újra maga a mester, Ridley Scott rendezi.

Érdemes tisztázni pár dolgot mindjárt az elején. A Prometheus előtti Quadrology-ban minden egyes film saját stílusjegyben készült, de a történet vezetés így vagy úgy mindig előre vitte a cselekményt.

Másképp van ez az új filmekkel, de álljon itt egy kis összefoglaló az első négyről:

 1. Alien (1979) Magyarul: Nyolcadik utas a halál. Az első igazi és a mai napig a legkiemelkedőbb tudományos fantasztikus mozi némi horror-al ötvözve(Sci-Fi). Anélkül, hogy belemennék a részletes történetbe és a legfőbb előnyök kielemzésébe, egy dolog biztos: Az Alien (A nyolcadik utas, a halál) tökéletesen kimaxolta a „suspense” fogalmát. Egy hajó, egy legénység, egy xenomorph. 

 2. Aliens (1986) Magyarul: A bolygó neve halál. Nyilvánvaló, hogy emelni kellett a lécet és James Cameron erre a lehető legjobb választás volt. Amíg az első rész a pattanásig feszült terrorra épít, addig a második részben elszabadul a totális háború. Hál istennek remekül Cameron remekül kötötte össze a két mozit. Eddig hibátlan a sorozat. RIP Hudson!

 3. Alien3 (1992) Magyarul: Végső megoldás halál. A harmadik rész egy igazi „son of a bitch” a sorozatban. Az akkor még csak a szárnyait bontogató David Fincherrel tulajdonképpen bármit megtehetett a stúdió. Forgatás közben folyamatosan újra írták a forgatókönyvet, nem volt olyan forgatási nap, amibe ne szóltak volna bele a producerek. Kész katasztrófa volt a film készítése, ennek ellenére még így is érezhető Fincher egyedi thrilleres atmoszféra teremtése, amit később nem egyszer zsákolt be nagyon durván a büntetővonalról. Elég csak a Hetedikre, vagy a Játsz/ma-ra, vagy a Zodiákusra gondolni.

 4. Alien Resurrection (1997) Magyarul: Feltámad a halál. Ha a harmadik rész zabi gyerek volt a sorozatban, akkor a negyedik részre többszörösen passzolhat ez a jelző. Egyesek szerint. Azonban, ha egyszer a rendező szemszögéből nézzük meg a filmet, rögtön előtűnnek azok a már-már művész stílusjegyek, amik olyan naggyá tették Jean-Pierre Jeunet-ét. Elég csak ha megnézzük Az elveszett gyerekek városát, vagy Amélie csodálatos életét.  A szereposztás kiváló, egyedül Winona Ryder lóg ki kicsit a sorból, de nem akarom bántani őt, amúgy is szépen elbánt vele az élet a kétezres évek elején, pedig milyen szép karrier állt előtte.

Én mind a négy részt szeretem, mert mindegyik filmnek kézzel tapintható sajátos miliője van, de onnantól kezdve, hogy a magyar címekbe egyszerűen képtelenség volt beilleszteni a halál (maga az alien) szót, egyszerűen megszűnt létezni az Alien Univerzum. Ezt jó lenne, ha Hollywoodban is nyugtáznák 🙂

Prometheus (2012) Túlságosan elment az istenek irányában. Már már olyan érzés, mintha a God Of Egypt-et néznénk.

Térjünk vissza az új filmhez, de előtte mégis kicsit a Prometheushoz

Értem én, hogy Ridley Scott le akarta zárni a múltat és újrakezdeni a sorozatot, még azt is értem, hogy ezt egy előzmény trilógia formájában gondolta, aminek a nyitó darabja a Prometheus volt és a záró darabja valószínűleg az Alien: Covenant utáni rész után lesz. Azt viszont már nem értem, hogy miért kellett elvinni a sorozatot ennyire a teremtés irányába. Az 1979-es rész attól volt annyira frenetikus, hogy pont annyi információt és persze vizuális élményt adott a film, ami pont elég volt ahhoz, hogy beindítsa az agytekervényeket. A Prometheus nagyon túl lett gondolva, nulla Alien érzéssel. Leszámítva a kifli alakú űrhajókat. Azok az első résztől részesei a sorozatnak. A tartalma, az utasai és a célja már más kérdés.

10 évvel a Prometheus kudarca után a Covenant fedélzetén találjuk magunkat a 15 fős legénységgel, 2000 utassal és rengeteg második generációs embrióval. A legénység elég tisztességesen lett összeválogatva.

Katherine Waterston Daniels szerepében megtesz minden, hogy Ő legyen az új Ripley. Nem megy neki, de működik a karaktere.

Katherine Waterston, mint Daniels az Alien: Covenant c. filmben

Katherine Waterston, mint Daniels

James Franco, mint kapitány merész húzás volt. Lehet, hogy egyedül vagyok ezzel, de az Ananász Expressz és a rengeteg agymenés után valahogy nem illik Ő ide. Amúgy értem a poént és valahogy a készítők is így lehettek vele, amikor a karakterét eleve cameonak szánták.

Ugyanez volt az érzésem Danny McBride-al kapcsolatban, aki jelenleg a kedvenc „trash” színészem, de itt valahogy nem tudtam elképzelni. Aztán szépen lassan az egyik legpozitívabb meglepetéssé vált a filmben. Sajnos nem sok ilyen meglepetés tartogatott Mr. Scott ez alkalommal.

Demián Bichir Lope karakterét alakítja, aki egyfajta specialistaként van jelen a csapatban. Na most, vele semmi baj nincs, de amikor meghallottam Gáspár Sándor hangját,egyszerűen nem tudtam elvonatkoztatni Géza karakterétől a Csapd le csacsiból és sorra ugrott be az összes aranyköpés a filmből:

„Beléptem én is a Zöldpártba, ne basztassanak má’ a Trabanttal.” Az a te bajod, hogy sokat voltál vidéken…. Nem fejlődött ki az agyad.”, „Csempe a francba, az van!”, „ufók, repülnek”, „vidéki műtyúk”, „Hát hányjál! Hívd át anyádat is! Hányjatok együtt!”

Gáspár Sándor a Csapd le csacsi c. filmben

De az Üvegtigrisből is idézhetnék reggelig. Ezzel a hanggal nekem ne próbáljon meg senki eladni fegyver, meg taktikai specialista Lope karaktert egy Alien filmben.

Billy Crodup Christopher Oram szerepében kicsit súlytalan volt. Persze a karakter direkt így volt kidolgozva, de Billy ezt túl komolyan vette, így hát nem csoda, hogy nem tudott tisztes parancsnoka lenni a hajónak. Az viszont mindenképpen neki köszönhető, hogy az ő mellkasából tört ki az igazi, tradicionális alien.

Billy Crudup és Carmen Ejogo az Alien: Covenant c. filmben

Amúgy a „body count” szépen fel van építve a filmben, kellő mennyiségű és minőségű elpatkolással.

Miután egy külső behatás miatt felébred a legénység (egy része) fognak egy jelet egy 2 hétre lévő bolygóról, ami még az eredeti célponthoz képest is jóval ígéretesebbnek néz ki. Eldöntik tehát, hogy szemügyre veszik. Eddig teljesen rendben is lett volna a film olyannyira, hogy még a libabőrrel is küzdöttem a főcím alatt az eredeti betűtípusok láttán, a felcsendülő dallamok hallatán.

Aztán leszállnak. Bárcsak ne tették volna. Bárcsak ne aggattak volna Goprokat a legénység hátára. És bárcsak ne töltöttek volna lent több, mint egy órát a filmből.

Ez az egy óra ugyanis tökéletesen elég volt arra, hogy feltegye a pontot csalódottságom piedesztáljára , ami valószínűleg egy jó darabig ott is lesz. (Komolyan már sajnálom, hogy nem a Blomkemp féle Alien 5 kapott zöld utat a FOX-nál. Mondjuk Ő meg M. Night Shyamalan szindrómában szenved, szóval nincs jó megoldás) Rágondolni is rossz, ami a film ezen szakaszán történik.

Pár dolog, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül:

 1. Miért visel a csapat Goprot magán? Semmi funkciója nincs a filmben. És miért akkorák, mint most? Vagy akkor miért nem a Sessiont használták, ami fele akkora a simánál?
 2. Miért kell látnunk a vírust, ahogy alakot ölt és bejut a szervezetbe? Már megint a kevesebb jóval több lett volna.
 3. Úgy tűnik fel a színen Dave, mint valami Jedi. És milyen haja van már?
 4. Miért kell több, mint fél órát eltölteni a filmből Dave barlangjában.
 5. Miért kell végignéznünk egy halál hosszú jelenetben, ahogy Dave furulyázni tanítja Waltert. Nem hittem a szememnek, azt meg pláne nem, hogy egy Alien mozin vagyunk.
 6. Miért ennyire átlátszó Dave és Walter cseréje?

A furulyázás és a két szintetikus bunyója között valamikor halkan búgó horkolásra lettem figyelmes. Nagyon kedves barátom, akivel néztem a filmet ennél a pontnál konkrétan bealudt. Első gondolatom az volt, hogy hogy van képe ezt tenni velem, amikor tudja jól, mennyire szeretem ezt a franchise-t, de aztán újra átgondolva az eddig látottakat nem tudtam rá haragudni. Az igazság az, hogy valószínűleg semmit sem vesztett a mozis élményéből a pár perces szunyókálással, mert mire felébredt legalább már újra Covenant fedélzetén volt a banda és csapatták a jól bevált kergetőzést.


Miután Dave, akarom mondani Walter, Daniels és Tennesse visszatérnek és csatlakoznak Cole-hoz és Ricks-hez, – akiknek egyébként lesz egy piramidális jelenetük a zuhanyzóban + 1 fővel – újra azt kapjuk, amire mindvégig szükség lett volna. Az utolsó 20 percben újra érezhető a feszültség az űrben. Ebből kellett volna több.

Alapvető problémám a filmmel

hogy Dave-et tették meg a Xenomoprhok teremtőjének. Értem én azt alapvetést, amit már számos filmben elsütöttek, többek közt a Jurassic Park-ban is, miszerint az ember istent játszva megteremti a robotokat (AI), amik egy idő után öntudatra ébrednek és elpusztítják az embert.

„Isten megteremté a dinoszauruszt, Isten elpusztítá a dinoszauruszt, Isten megteremté az embert, az ember elpusztítá Istent, az ember megteremti a dinoszauruszt.” – Dr. Ian Malcolm (Jurassic Park)

Azért nagyon rossz irány ez, mert 1979-ben egész biztos, hogy nem ilyen háttérsztorit (biztos nem volt egyébként kidolgozva) szántak a Space Jockey-knak.

Space Jockey az Alien c. filmből 1979-ben

Elvileg (ha rendesen kaszál a film) még minimum 2-3 folytatás készül ehhez a re-boothoz. Tuti ott leszek a premieren, de egy biztos, eddig egyik rész sem tudta megugrani a korábbi részek színvonalát.

Ahogy Hudson mondta a Bolygó neve halálban:

„Game Over Man! Game Over Man!”

Addig is nézzetek sok filmet.

Üdv.

HDa Film

A Film most kezdődik
[/av_textblock]
[/av_two_third]

[av_one_third min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_magazine link=’category,72,77,66,1,112′ items=’-1′ offset=’0′ tabs=’aviaTBtabs’ thumbnails=’aviaTBthumbnails’ heading=” heading_link=’manually,http://’ heading_color=’theme-color’ heading_custom_color=’#ffffff’ first_big_pos=’top’ custom_class=” admin_preview_bg=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=” admin_preview_bg=”]

Alien: Covenant videók

Alien: Covenant forgatási képek

Alien: Covenant | Leszálló egység

Alien: Covenant | A teremtők és Ridley Scott

Alien: Covenant | A bolygó

Alien: Covenant | Danny McBride és Ridley Scott

Alien: Covenant | Ridely Scott a forgatáson

Alien: Covenant | A teremtők hajóján

Alien: Covenant | Forgatás a papirusz teremben

Alien: Covenant | Ridley Scott on the set

Alien: Covenant | On the set

[/av_textblock]
[/av_one_third]

[av_social_share title=’Bejegyzés megosztása’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=”][/av_social_share]

[av_comments_list]

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AZ EU előírások értelmében tájékoztatjuk, hogy oldalunk cookie-kat használ. További információ

Oldalunkon a többi szolgáltatóhoz hasonlóan mi is cookie-kat használunk. A cookie, avagy süti egy veszélytelen, anonim látogatóazonosító fájl, amelyek információt szolgáltat számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárol személyes információt. Egy ilyen cookie nem képes a látogatót konkrétan azonosítani, csak a látogató gépének felismerésére alkalmas és statisztikai célokat szolgál, hogy többet tudhassunk meg az ügyfelek használati szokásairól, és látogatási statisztikát vezessünk. Cégünk a Google Analytics rendszert használja. Az "Elfogad" gombra kettintva vagy az oldalon történő továbblépéssel elfogadja a cookie-k használatát.

Bezárás